Max 10% van de opgebouwde pensioenwaarde ineens laten uitkeren

Slim, of niet?

Op zijn vroegst vanaf 1 juli 2025 kunnen aanstaande gepensioneerden maximaal 10% van de waarde van hun opgebouwde pensioen op de pensioendatum in één keer laten uitkeren. De 1e kamer moet hier nog over besluiten en verder uitstel tot 1 juli 2026 lijkt het meest waarschijnlijk. Als gebruik wordt gemaakt van de éénmalige uitkering, heeft dit tot gevolg dat de pensioenuitkering zelf met hetzelfde percentage lager wordt. Het is dus geen extra geld, maar een keuze wanneer je het geld liever ontvangt. Ben je op 1 juli 2025 (dan wel 2026) al gepensioneerd, dan kun je geen gebruik maken van deze regeling.

Persoonlijke keuze

Of je van de mogelijkheid gebruik maakt is een persoonlijke keuze. Het mag, maar hoeft niet. Of het gewenst of verstandig is, hangt van je persoonlijke omstandigheden af. Ontvang je bijvoorbeeld zorg- of huurtoeslag, dan kan de uitkering weleens heel nadelig uitvallen doordat je hogere inkomen dan een negatieve invloed kan hebben op de hoogte van de te ontvangen toeslag.

Uitgestelde betaling

Om een hoge belastingafdracht te voorkomen, biedt de wet in specifieke omstandigheden wel de mogelijkheid tot uitgestelde betaling van de uitkering. Uitgestelde betaling is namelijk soms mogelijk als je kort voor je AOW-leeftijd met pensioen gaat. Handig, want je hoeft dan wel tot 18% minder belasting te betalen dan over de uitkering ineens. Kortom, denk goed na voor je beslist. En laat je voorlichten door de pensioenuitvoerder. Zij zijn namelijk wettelijk verplicht je te begeleiden bij je keuze!

De voorwaarden op een rijtje

  • Pas als de wetgeving definitief is, kun je gebruik maken van een éénmalige uitkering. 
  • De wet geldt alleen voor nieuwe gepensioneerden. Ben je op 1 juli 2025 (dan wel 2026) gepensioneerd, dan heb je deze keuze niet. 
  • De éénmalige uitkering kan alléén op de pensioenleeftijd plaatsvinden, eventueel ook als je je pensioen eerder laat ingaan. En op zijn vroegst als je pensioneert op of na 1 juli 2025 (dan wel 2026).
  • De éénmalige uitkering kan níet in combinatie met andere soorten van vervroeging van de pensioenuitkering. Bij een hoog-laag constructie en een AOW-overbrugging (als je pensioneert voor je AOW-leeftijd) bijvoorbeeld.
  • De hoogte van de éénmalige uitkering bedraagt maximaal 10% van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen. Als je een beschikbare premieregeling hebt is dat 10% van je gespaarde kapitaal. Als je een middelloonregeling hebt, zul je bij je uitvoerder  moeten navragen hoeveel de uitkering (maximaal) kan zijn.
  • Het resterende ouderdomspensioen moet boven de wettelijke afkoopgrens liggen. Ofwel, het ouderdomspensioen ná een éénmalige uitkering moet minimaal gelijk zijn aan € 520 (in 2022).

Wettelijke communicatie vereisten

  • Jouw pensioenuitvoerder heeft een wettelijke zorgplicht met betrekking tot jouw keuzebegeleiding.
  • Laat je tijdig, zeg tussen de 6 en 9 maanden voor je pensionering, informeren over je mogelijkheden.
  • Vraag voor jouw persoonlijke situatie inzicht in de impact van de inkomstenbelasting op de éénmalige uitkering.
  • Belangrijke aandachtspunten zijn:
    • Voor veel mensen die willen pensioneren voor hun AOW-leeftijd zal de éénmalige uitkering betekenen dat ze over deze uitkering circa 18% meer belasting betalen dan als ze het (hogere) ouderdomspensioen gewoon jaarlijks laten uitbetalen.
    • Ontvang je toeslagen van de overheid, zoals zorg- of huurtoeslag, dan kunnen deze toeslagen mogelijk (gedeeltelijk) komen te vervallen.

 

Neem direct contact met ons op

Vrijblijvend kennismaken

Wilt u eens vrijblijvend kennismaken met Phenox consultants?

Onze specialisten denken graag met u mee. Neem direct contact met ons op, of vraag vrijblijvend informatie aan.